Saç Ekimi

Turkish Wellness, Türkiye’de sağlık turizminin öncüsü…

Günümüz insanının en önemli estetik sorunlarından birisi saç dökülmeleridir.

Bu durum hem erkeklerde hem de kadınlarda sık görülen bir problemdir.

Saç dökülmelerinde en önemli sebep genetik faktörlerdir.  Yetersiz ve dengesiz beslenme, gerilim ve üzüntüler, yaşlılık, travmatik yaralanmalar veya çeşitli tıbbi rahatsızlıklar saç dökülmelerine sebep olabilmektedir.

Tiroit bezi hormonlarının yetersizliği, anemi (kansızlık), bazı sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, kanserler, kemoterapi uygulamaları, bazı enfeksiyon hastalıkları..), saça uygulanan bazı işlemler (sıkça fön çekilmesi, kötü fırçalama..), saça sürülen bazı kimyasal maddeler (şampuanlar, boyalar..), güneş ışınları… saç dökülmelerine sebep olan diğer faktörlerdir.

Çok farklı nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun çözümü artık mümkündür! Ve saç dökülmesi tedavisinde uygulanan en yaygın ve en etkili çözüm saç ekimidir.

Saç ekimi minimal cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Bu nedenle çeşitli hastalıklar nedeniyle saçlarını kaybedenler veya çeşitli yara izlerine sahip insanlarda da güvenle saç ekimi yapılabilirler.

Saç ekimi işleminde cinsiyet fark etmez.

Eğer vücutta yeterli saç kökü varsa, kadın erkek herkes başarılı bir şekilde saç ekimi yaptırabilir. Saç ekimi operasyonları 22 yaşını doldurmuş olan, sağlıklı herkese yapılabilir.

Bilinmesi gereken önemli bir konu da, saç ekimi sadece kafa derisine değil, sakal, kaş ve bıyık gibi vücudun diğer  kıllı bölgelerine de uygulanabilir.

Saç ekiminde ilk yıllarda en çok tercih edilen yöntem olan FUT tekniği idi. Teknolojinin ilerlemesi ve yeni yöntemlerin ortaya çıkması ile kullanım oranı azaldı. FUT tekniğinde Kişinin donör alanından (genellikle enseden) bir deri grefti çıkarılmakta, deri tabakası tamamen çıkarılıp saç kökleri alındıktan sonra uygulama yapılacak bölgeye nakledilmektedir. Grefti, içeriğinde deri ve saç kökleri bulunduran bir yapıdır. Bir adet greftte 1 ila 4 adet saç kökü bulunur.

Bu yöntemde saç kökleri toplu halde kesilip ekim yapıldığı için saç ekimi daha hızlı yapılabilmektedir. Ancak iyileşme sürecinin uzun olması ve iz kalması sebebiyle bu yöntem eskisi kadar tercih edilmemektedir.

Son yıllarda saç ekimi yöntemleri arasında en çok tercih edilen ve geliştirilen yöntem FUE tekniğidir. Bir mikromotor cihazı veya manuel punch yardımı ile ense bölgesinden saç kökleri tek tek çıkarılmakta, daha sonra soğuk bir ortamda özel solüsyon ile bekletildikten sonra saç ekimi yapılacak bölgeye saç kökleri yerleştirilmektedir.

FUE Tekniği ile saç kökleri teker teker yerleştirildiği için işlem süresi uzun olsa bile iyileşme süresi daha kısa olmakta ve iz bırakmadığı için çok fazla tercih edilmektedir.

Direct Hair Transplant (DHI) yöntemi, saç ekimi yöntemleri arasında en yenilerinden biridir. DHI yöntemi, FUE tekniği ile birlikte kullanılmaktadır. FUE yöntemi ile tek tek toplanan saç kökleri, DHI yöntemi ile ekilmektedir. İki yöntem arasındaki fark ise özel kalemi sayesinde kanal açma ve saç ekiminin aynı anda yapılmasıdır. Bu yöntem yoğun ve sık bir şekilde ekim olanağı sunar. Ancak donör bölgede yeteri kadar saç kökü yoksa, bu yöntemde yoğun saç ekimi yapılamaz.

Robotik saç ekimi, kullanılan en yeni yöntemler arasındadır. Bu yöntemde saç kökünün çıkarılması ve saç ekimi işlemi bir bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. FUE tekniğinden tek farkı ise işlemin bir bilgisayar tarafından uygulanmasıdır.

Saça en uygun olan saç ekim tekniğinin belirlenmesi çok önemlidir. Teknik belirlendikten sonra ekilen saç kökünün kişinin saç kökünün yönüyle aynı olmasına dikkat edilmelidir. İşlemin ardından hastanın, doktor tavsiyelerine uyması daha başarılı sonuçlar elde etmeye yardımcı olur. Unutulmamalıdır ki, hem işlemi gerçekleştiren ekip, hem de hasta aynı titizlikle davranıp komplikasyonlara karşı önlem alırsa mutlu sona ulaşmak çok daha kolaydır.

Saç ekimlerinde fazlasıyla önem taşıyan saç çizgisi kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden standart bir ölçüm uygulanmamalı, saç çizgisi belirlenirken; alın bölgesi kafa yapısı, yaş, greft miktarı, şakak büyüklüğü, göz hizası, yüz hatları vs. göz önüne alınarak çizilmelidir.

Klasik saç ekiminde kafa derisine iğne yardımıyla anestezik ilaçlar enjekte edilir. Fakat iğneyi tercih etmeyen hastalar için bölgeyi lokal olarak uyuşturmak da mümkündür. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında herhangi bir ağrı ve acı hissi duyulmamaktadır.

Saç ekim işlemi için FUT yönteminde işlem 3-4 saat sürerken, FUE tekniğinde ekim alanına göre 6-12 saat arasında değişmektedir. Ancak genelleme yapılacak olursa, ortalama saç ekimi süresi yaklaşık olarak  8-10 saattir.

Alkol ve sigara kullanımı yara iyileşme süresini uzatacağı ve enfeksiyon riskini artıracağı için, operasyondan öncesi ve sonrası alkol kullanılmamalıdır.

Kahve, kafein ve bazı bitkisel çaylar kanama riskini artırabileceği için, cerrahi işlemden 1 hafta önce ve 1 hafta sonra mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Kronik hastalıklar nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar hakkında, saç ekimi yapacak hekimler mutlaka bilgilendirilmelidir.

Kan sulandırıcı ilaçlar kanamaya sebep olabileceği için operasyondan 1 hafta önce kesilmelidir.

Cerrahi işlemden 1 ay öncesinde kafa derisi ve saça temas eden ilaç ve losyonların kullanımı bırakılmalıdır.

Operasyon öncesinde saç yıkanmalı ve jöle ya da sprey gibi saç şekillendirici, sertleştirici ürünler kullanılmamalıdır.

Saç ekimi işlemine gelmeden önce fazla ağır olmayacak şekilde besinler tüketilmelidir.

Giyip çıkarırken başınıza sürtmeyecek ve rahat giyip çıkarılabilecek tipte kıyafetler tercih edilmelidir.

Operasyon sonrası 2-3 gün süreyle terlemeye neden olabilecek ağır aktivitelerden ve sporlardan uzak durulmalıdır.

Saç ekimi sonrasında 24 saat sonra pansuman yapılır. Antiseptik solüsyonla bakım yapılır ve bandaj çıkarılır.

Genellikle ilk yıkama tedavi sonrası 3. gün klinikte görevli personel tarafından yapılır.

Saç ekimi sonrası süreçte yıkamanın nasıl olacağı size ilk yıkamayı yapan görevli tarafından tarif edilir. 2.nci haftanın sonunda hasta kendi şampuanı ile normal saç yıkamaya dönebilir.

Saç ekimi yapılan bölge açıkta kalacağından 1 hafta süreyle dış temastan ve travmalardan korunulmalıdır. Bunun için yarı oturur pozisyonda uyumak bu süreçte iyi bir çözümdür. Bölgenin kaşınmaması ve elle temastan sakınılması da önemlidir. Gerekli durumlarda kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir.

Operasyondan 2-3 gün sonra bandajın çıkarılması cerrahi işlemi gerçekleştiren hekimin gözetiminde yapılmalıdır.

Bandaj çıkartıldıktan sonra saç kökleri zarar görmeyecek şekilde saç yavaş hareketlerle yıkanmalıdır.

Ekim yapılan bölgeye sürtünme işlemi olmamasına özen gösterilmelidir.

Ödem ve ağrıların fazla olmasından dolayı bolca su içilmeli ve doktor tavsiyesi olan ağrı kesiciler düzenli olarak alınmalıdır.

Dışarı çıkılacaksa mutlaka yumuşak ve baskı yapmayan şapka takılmalıdır.

Güneşten korunmaya özen gösterilmelidir.

Her tıbbi girişimde olduğu gibi saç ekiminde de çeşitli riskler vardır. Donör bölgede his kaybı (2-3 ay içerisinde kendiliğinden düzelebilir), donör ve ekim yapılan bölgede enfeksiyon gelişmesi, belirgin yara izleri oluşumu, doğal görünüm elde edilememesi gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu durumlara karşı dikkatli olunmalıdır.

Hastaların küçük bir bölümünde şok dökülme görülebilir. Fakat bu tip dökülmelerde, dökülen saçlar kısa bir süre sonr atekrar  yerine gelmektedir.

Kısa süreli ve geçici yan etkiler olarak iyileşme sırasında ekim yapılan ve donör bölgede ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve hassasiyet görülebilir. Bu gibi durumlara karşı gerekli tıbbi uygulamalar ilgili hekim tarafından gerçekleştirilir.